“Не љути се, Вуче” – наставни материјал

Програм развијања вештина читања и разумевања прочитаног и писано изражавање

“Не љути се, Вуче” – наставни материјал

Филм са интерактивног часа “Не љути се, Вуче”.

Не љути се, Вуче from Biljana Veselinović on Vimeo.

 

Сав наставни материјал који  су  направили  ученици 5. и 7. разреда  ОШ “Смех и суза” коришћен је у реализацији интерактивног часа “Не љути се , Вуче” са ученицима другог разреда ОШ ,,Вожд Карађорђе”. Рад представља пример вршњачког учења кроз игру употребом ИКТ.

  1. Активност: Ко је то?

Откривање личности са слике.

Ову активност (скривалица)  користили смо  као уводни део интерактивног часа.   Наставник покреће  ппт презентацију о Вуку Краџићу. На слајду је замагљена слика Вука и чињенице из његовог живота које олакшавају откривање непознате личности. Наставник најразноврснијим продуктивним питањима, у сврху повезивања и обнављања градива, наводи  ученике на даљи разговор и помаже им у проналажењу одговора. Ако не погоде прелази се на следећи слајд где је слика јаснија, а чињеница конкретнија.  Игра се док ученици не погоде непознату личност. Захваљују овој игроликој активности успели смо да развијемо висок степен мотивације, због чињенице да ученици у овом делу образовне задатке остварују путем игре, која је сама по себи добровољна и слободна. Такође, ученик кроз игру самореализује своју личност што утиче на развој унутрашње мотивације за учење а блискост резултата игре појачава и сазнајну мотивацију.

 


Клик на стрелице 

 

  1. Активност: Чик погоди

Народне загонетке – Каху (Kahoot) квиз. Наставник упознаје ученике са начином решавања задатка и покреће квиз. Ученици се прикључују (логују )на  страницу Каху квиза Народне загонетке и помоћу мобилних телефона и таблета решавају загонетке, на паметној табли излазе резултати. Вук проглашава победника и уручује му награду. Коришћење игроликих активности и мисаоних игрица (као што је квиз) за ученике је значајно јер „у игри деца дивергентно мисле, траже вишеструка решења за проблем, експериментишу, истражују. Она то чине из унутрашње жеље и интересовања, а не због спољног подстицаја, дакле, мотивисана су процесом по себи а не накнадним добитима у виду награда.“ (Шефер, 2002).

Квиз подстиче радну атмосферу на часу  јер док одговарају на питања од ученика се тражи знање, али и брзина. Буди такмичарски дух јер се кроз преглед, топ листе првих пет најуспешнијих учесника, које се приказују после сваког питања, види успешност учесника квиза.

Народне загонетке – Каху (Kahoot) квиз. 

         3.Активност: „Испеци па реци“

Поред готових мултимедијалних игрица које могу да се користе, врло често је погодно сличне игре креирати у Пауер Поинт програму и обогатити их садржајима као што су филмови, цртани филмови, инсерти из образовних емисија, рекламе, вести о природним појавама, временска прогноза и аудио записи песама о појмовима који се изучавају у оквиру наставе.

Народне пословице. Ученици 5. разреда ОШ “Смех и суза” су снимали клипове на којима изговарају народне пословице. Такође су на часовима музичке културе компоновали мелодију за своју пословицу, а на часовима информатике писали програме по којима  mBot роботићи свирају мелодију која прати њихове клипове. Све то су “спаковали” у презентацију “ Народне пословице” коју, на овом часу, отвара наставник.

У првој фази ученицима се наговести да неће бити само пасивни посматрачи, већ да размисле о конкретној пословици, питању (на пример : како би објаснили…, када се користи…). Друга фаза је дијалог, ученици 2. разреда објашњавају пословицу коју чују, износе запажања, упоређују ставове,  објашњавају како су разумели задату пословицу и шта она значи. Откривају значење мудрих народних изрека.

 

 

Клик на стрелице 

   

    4.Активност: Шта је то?

Игролике активности у функцији повећања мотивације ученика на часу и повезивања старог са новим градивом могу бити асоцијације, којима се подстиче и развија асоцијативно мишљење. Приликом креирања асоцијација водили смо рачуна да су појмови дати у колонама суштински повезани и да асоцирају на појам који је решење колоне, тако да се методички исправно формулисаним подпитањима (која подстичу мисаону активност ученика и практичну примену стечених знања) може направити веза међу појмовима који су дати у колонама и чијом анализом ученици долазе до решења асоцијације.

За ову игрицу смо користили готов предложак за асоцијације у PowerPointu са интернета. Ученици 7.  разреда ОШ”Смех и суза” су направили асоцијације са коначним решењем УМОТВОРИНЕ (Вук Караџић, Народ, Пословице, Загонетке). Ученици 2. разеда ОШ “Вожд Карађорђе” познају ту игрицу са ТВ емисије Слагалица,  решавају асоцијације.

Увођењем асоцијација у наставни процес успели смо да развијемо код ученика асоцијативно мишљење и објаснимо битне појмове везане за  тему часа.

 

 

Клик на стрелице 

 

Презентацију “Асоцијације” можете преузети са линка  Asocijacije

 

   5.Активност: „Не љути се, Вуче“

Ученици 2. разреда ОШ “Вожд Карађорђе” су се упознали са mBot роботом, његовим основним деловима, моторима, сензорима, портовима и његовом управљачком јединицом. Имали су прилику да сами испробају mBot  робота, и натерају га да светли различитим бојама у различитим временским интервалима, свира различите композиције, креће се по задатој путањи, користи своја чула, сензоре за светло, даљину и боје.

За сам крај дружења припремили смо игрицу “Не љути се, Вуче”. Ученици се поделе у 4 групе. Игра је слична познатој дечијој игри ,,Не љути се, човече“ и игра се са mBot роботићима. Пре бацања коцикице ученик треба да изговори једну пословицу или извуче са стола загонетку на коју треба да одговори или да изговори брзалицу. Oва активност омогућила је ученицима да утврде раније научено и продубе знања о овим врстама народног стваралаштва и остваре комплетну целину. Игра „Не љути се, Вуче“ је успела да повеже научено на часу и да заинтересује  ученике да даље истражују и усвајаву  нова сазнања о раду са mBot роботима и програмом mBlock. Такође, игрицa коју смо осавраменили и прилагодили њиховим интересовањима била је занимљива и омогућила је да  кроз забаву развијају поштовање правила игре као и сарадничке односе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *